ATHLETICS VS TECNOLOGY με την βία στην γωνία…

Ζούμε στην εποχή του μπουλινγκ ! Αν ένα παιδάκι με κοροϊδέψει στο σχολείο τότε είμαι θύμα μπουλινγκ ! Πριν από 30 χρόνια δεν κορόιδευαν τα παιδιά στο σχολείο ? Άραγε λοιπόν γιατί πρόεκυψε το μπουλινγκ τα τελευταία χρόνια ?

Ο σοφός λαός μας λέει ότι πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι. Οι επιστήμονες των ανθρωπιστικών επιστήμων λένε ότι η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση !(και σε κάποιες περιπτώσεις δυνατότερη) !

Μήπως η αίσθηση της βίας έχει να κάνει με την ταχύτητα δηλαδή τον χρόνο που μας ξεβολεύουν από μια συνήθεια μας ? Δηλαδή μήπως βία και βιασύνη είναι ακριβώς το ίδιο ?

Για χιλιετηρίδες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους το τρίπτυχο της σωματικής δράσης, συναισθηματικής ανάμιξης και λογικής διερεύνησης για την επιβίωση ή την καλύτερη διαβίωση τους. Έτσι με την ανάπτυξη και βελτίωση της νοημοσύνης μας αναπτυσσόταν ανάλογα και η επιστήμη. Γιατί όμως η επιστήμη και η τεχνολογία κάποια στιγμή εκτόξευσαν τους ρυθμούς ανάπτυξης τους ?

Γιατί υπερτιμήθηκε η νοητική μας λειτουργία σε σχέση με την ψυχοσωματική. Και οι λόγοι κατά βάθος είναι οικονομικοί ! Δυο γενιές τις προηγούμενες δεκαετίες μεγάλωσαν με αφοσίωση στην ”πτυχιοποίηση”  και στην εξειδίκευση αφήνοντας σχεδόν πάντα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό παραμελημένο τον ψυχοσωματικό τομέα και βασικές δεξιότητες ζωής. Αυτό ήταν βία πάνω στα γονίδια μας.

Έτσι σταδιακά απομακρυνθήκαμε από το σώμα και τις αισθήσεις μας.

Ο περιορισμός των αισθήσεων αλλά και η ανισορροπία τους (σταδιακός περιορισμός όσφρησης και αφής) έφερε την σταδιακή ψυχική-συναισθηματική αποδυνάμωση (αποπολιτικοποίηση, ελάττωση  διεκδικητικοτητας και προσωπικής επικοινωνίας, διαλόγου, κλείσιμο στον εαυτό, εκλογίκευση και θεωρητικοποίηση ως μέσα άμυνας κ.α.)

Τώρα πια βρίσκουμε παρηγοριά στις οθόνες κάθε είδους αφού αποφεύγουμε την ανάμιξη ως επικίνδυνη για να βιώσουμε μπουλινγκ-βία. Έτσι όμως δεν ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, δεν φτάνουμε στην αυτοπραγμάτωση ούτε καν στην συνειδητοποίηση με αποτέλεσμα πάντα να μας φταίνε οι άλλοι!

Αν και το σέβομαι δεν συμφωνώ με το σχετικά σύγχρονο κίνημα της αποαναπτυξης γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Άλλωστε όπως βλέπετε επικοινωνώ μαζί σας με την ασφάλεια και την απόσταση του διαδικτύου. Όμως θεωρώ καθοριστικό τον ρολό  του τομέα της ψυχοσωματικής ενεργοποίησης και κατά συνέπεια της εποικοδομητικής κοινωνικοποίησης.

Ο καθένας θέτει το προσωπικό του μετρό στην χρήση της τεχνολογίας.

Όμως ουδείς ισορροπημένος και εξελισσόμενος χωρίς το τρίπτυχο της τακτικής  ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ-ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ. Γιατί ως γνωστόν και η έλλειψη επιστημονικής έρευνας οδηγεί στον κάθε είδους φανατισμό!

Αυτό είναι το προσωπικό μου μέλημα στον σύλλογο μας δίνοντας έμφαση  στην φυσιολατρία στην καλλιτεχνία και στην κοινωνικοποίηση για αύξηση των αισθήσεων και των συναισθημάτων που στερούμαστε.

Η διανόηση είναι απαραίτητη και μας βελτιώνει ΜΟΝΟ σε περιβάλλον με ΠΛΟΥΤΟ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Διαφορετικά είναι επικίνδυνη για μας και για τους γύρω μας!!!

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑΣΥΝΗ , ΟΧΙ ΣΤΟ ”ΤΡΕΞΙΜΟ”. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΑΦΗΣ

 

ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ, ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

 

Η ανάγκη εμπειριών είναι στο γονίδιο μας για χιλιάδες χρόνια!

Δεν αλλάζει μέσα σε 50…Μην γίνουμε ακόμα απάνθρωποι…Ίσως σε 200 χρόνια…

 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ – ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest